Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
W Chorwacji zauważalna jest sezonowość potraw. Chociaż podstawową zupą jest rosół z kury i wołowiny, podawany z makaronem własnej roboty, to Chorwaci chętnie zjadają latem lekką zupę ogórkową, z kapusty włoskiej lub fasoli szparagowej. Zimą przygotowują zawiesiste i gęste zupy z ziemniaków lub fasoli.
Burek to mięso lub ser zapiekane w cieście francuskim. Potrawa przywędrowała z Bałkanów. Mięso Chorwaci są wyjątkowymi smakoszami mięsa. Króluje ono pod każdą postacią, chociaż najwięcej zjada się baraniny i jagnięciny. Popularne są także potrawy z wieprzowiny (najczęściej z grilla). Mięso zjada się też pod postacią pieczeni, kotletów lub wędlin sporządzanych według starych, sprawdzonych receptur. Chorwaci z wielką chęcią przyrządzają cevapici czyli paluszki z mięsa mielonego, pljeskavicę – kotlet mielony z trzech rodzajów mięsa oraz mijesano meso czyli różne rodzaje mięsa z warzywami. Dodatki do mięs Podstawowym dodatkiem do mięs są ziemniaki, ryż, polenta z mlekiem, makaron, ryż z groszkiem i sos grzybowy ze śmietaną. Dochodzą do tego sałatki i surówki z białej lub czerwonej kapusty, pomidorów, papryki, gotowanej fasoli, ziemniaków i różnego rodzaju sałat. Zimą szczególnie cenione są przetwory z owoców i warzyw. Potrawy mączne i nabiał Charakterystyczne dla kuchni chorwackiej są także potrawy mączne. Znajdują się wśród nich bardzo lubiane knedle z mąki lub bułki, które nadziewa się twarogiem i pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi warzywami. Popularnością cieszy się również nabiał. Jego najpowszechniejszym przedstawicielem jest twaróg ze śmietaną oraz wędzony, krowi ser. Za jego pomocą przygotowuje się specjalne naleśniki, które można nadziać serem, polać śmietaną i zapiec w piekarniku. Podstawowym daniem są też suszone na powietrzu białe sery z przyprawami. Napoje Jeśli chodzi o napoje, to Chorwacja słynie z kawy podawanej w niewielkich filiżankach oraz czerwonego wina produkowanego z winogron rosnących na półwyspie Pelješac. Jest ono uznawane za jedno z dziesięciu najlepszych win świata. Niektórzy mieszają też białe lub czerwone wino z wodą mineralną, co powoduje niezwykłe orzeźwienie oraz doskonale gasi pragnienie. Mieszkańcy Chorwacji gustują również w likierach, nalewkach, domowej śliwowicy i miodzie pitnym. Chorwacja - miasta
Chorwacja - co warto wiedzieć
Kuchnia Chorwacka - dodaj komentarz:
|