Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia chorwacka jest nadzwyczaj różnorodna. Luksusowe restauracje, winiarnie i przytulne gospody, oferują zarówno dania z mięsa jak i z ryb.
Jedną ze specjalności kuchni chorwackiej są tzw. ražnjici Specjalności Do specjalności należy wędzona szynka i owczy ser pager na przystawkę, jako danie główne natomiast ryba z rożna albo “ražnjici” (potrawa mięsna), pieczone prosię lub jagnięcina, a jako deser naleśniki z marmoladą lub czekoladą albo lody. W miejscowościach turystycznych jest wiele snack-barów, lodziarni i kawiarni, z których te ostatnie oferują bogaty wybór ciast. Znajdziecie je Państwo zarówno na plaży, jak i w najbliższym otoczeniu. Potrawy mięsne Nieco inaczej wygląda kwestia drobiu, który dawniej był niemal nieznany w tym kraju. Obecnie jednak wiele regionów ma swoje ulubione potrawy z drobiu. Przykładowo Chorwackie Zagorje preferuje indyki, Medimurje, Podraiina, Posavina, Moslavina i Turopolje gustuje w gęsiach i kaczkach. Chorwaci lubią też dziczyznę (szczególnie pieczonego bażanta i paprykarz z dziczyzny). Potrawy te cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w regionie Gorskim Kotar, gdzie królują dania z niedźwiedzia, dzika i jelenia. W każdym z regionów części kontynentalnej Chorwacji można zjeść kaszankę, boczek, szynkę i kiełbasy przyrządzane według tradycyjnych przepisów. Równie popularna jest češnjovka, czyli kiełbasa przyprawiana papryką i czosnkiem; szynka gotowana w cieście chlebowym, salceson oraz wędzonka suszona na wietrze. Potrawy mączne Charakterystyczne dla kuchni chorwackiej są także potrawy mączne. Znajdują się wśród nich bardzo lubiane knedle z mąki lub bułki, które nadziewa się twarogiem i pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi warzywami. Popularnością cieszy się również nabiał. Jego najpowszechniejszym przedstawicielem jest twaróg ze śmietaną oraz wędzony, krowi ser. Za jego pomocą przygotowuje się specjalne naleśniki, które można nadziać serem, polać śmietaną i zapiec w piekarniku. Podstawowym daniem są też suszone na powietrzu białe sery z przyprawami. Ciasta
W obydwu częściach Chorwacji furorę robią ciasta. Na kontynencie są to głównie ciasta na bazie drożdży (makowce, strudle, orzechowce). Natomiast w okolicach Adriatyku królują słodkości ze świeżymi lub suszonymi owocami. Chorwaci szczególną estymą darzą rodzynki, suszone figi, migdały i orzechy. Warto podkreślić, że bardzo często zamiast cukru używa się naturalnego lub sztucznego miodu. Chorwacja - miasta
Chorwacja - co warto wiedzieć
Smaki Chorwacji - dodaj komentarz:
|